Monday, January 18, 2010

pagi yang indah

pagi nie memang berbaloi-baloi aku bangun pagi... walau pun mmg kebiasaanye klu xbgn mmg pyh nk tdo balik... tp pg nie, aku gumbira sangat bila org yang di tunggu n dinnt tetiba lak msj aku. ffffuuuuuuuhhhhh lega rs nye, bila mn die lak call aku. hilang st rasa rindu yang dah lamam aku simpan dn xkan aku luahkan pd die dah. wlau pun pd hakikatnye aku mmg sayang dan rindu dia... hahahah dugaan yang terlalu berat untuk aku lalui dan hadapi. tahun nie dah msuk tahun ke3 aku kenal ngan die. harapan yng sentiasa ade dlm diri aku, semoga aku dan die sentiasa bersama ke akhir hayat. separuh jiwa ku bersama die. namun aku kene kuat untuk buang ape yang aku rasa sekarang... aku memang gile. semamangnye aku gila... xder sape yg thu ape yg aku fikirkan sekarang. ape yang aku ingin kan. ape yang aku harapkan.

Wednesday, January 13, 2010

Hari yang memenatkan....

penat tol aku.... dari petang smalam aku trainning smpai lah mlm. petang aku maen ngan dak2 team volley kat bmi.. seronok memang seronok maen ngan dorang. lepas maen ngan dorang, mcm biasa tugasan aku amik k.wani kt segambut komuter station. lepas anto die balik aku terus g putrajaya lak untuk trainning ngan team baru aku.. best memang best tp betul2 memenat kan.. aku rasa sebb aku g trainning dengan xmkn paper kot. stakat dengan chees burger mmg xmenghilangkan rs pedih perut lah... last aku mkn semalam kol 11 pg.. then aku mkn blk kol 845mlm... mau nye xpedih perut aku... separuh mati aku dlam court mlm td. mlm nie ader g trainning ganti utk mlm kamis... so mlm nie aku terpaksa tinggal kn buah hati aku dengan frogye lagi.... but really miss u lappy... hahahaha... mlm nie sebelum g maen aku kene mkn dulu... klu tak serve pun xlepas.. xpenah2 aku serve xlepas.. merepek tol aku maen mlm tdi...

Tuesday, January 12, 2010

trip to jelebu

sabtu 9/01/10...
trip to jelebu.. memang best.. sbb dpt mkn buah free.. hahahaha dah lama aku xbuat keje tue.. mcm mn nak wt time musim buah je aku kt kolej g.. mn nk sempat mkn buah.. balik kg jek buah dah abis dah.. tpi yg frust nye aku xleh mkn buah durian.. nk beli yg kt tepi jln tkut lk busuk ke ape ke... jenuh lak nk tukar balik... benda yg paling best bila aku smpai sn.. kepala aku terhantuk kt palang pintu umah... bengong aku jd nye... mau tak bengong kuat tue... 3 hari gak la bru hilang sakit.. hahahaha... but walau apa pun yang berlakukt sana, insya-allah ader rezeki panjang umur aku smpai g lah kat sana... suasana kampung yang memang best... yang joint hari tue amy, nad, angah n alang, n aku as driver... nnt nk g lagi bleh x? hahahahah

ahad 10/01/10
dengan skt kepala yg xilang lagi, pepai bute aku dah g maen futsal lak. untuk blok abg aku tue. joint jje lah ngan ummi hakim... hahahaha. maen ngan org tue.. bukan ape pun, aci sepak je bola tue... hahahaha asal masuk gol sudah... keputusannye.. team aku dpt no 2... dapat medal n duit rm14... hahahaha klaka tol la... next game, nk tumpukan utk volleyball lak. bulan 2 ader tournament yg confirm close putrajaya... best2... harap2 dapat menang.. hhuhuhuhuhuhu my best team..

my first week study

mggu nie, mggu 1st study... memang membosan kan. ape tak nye semalam aku ader 1 klas jek.. hr nie lak ader 3 klas... tp die nye gape... aku siap bleh tdo g kat bilik.. xpe pape pun tue sume mggu pertama.. mggu pengenalan hahahahaha... xder ape yang menarik.. masuk klas dengar sir/mdm membebel then kluar.. skang nie aku tgh tggu klas aku yg kol 1 lak... pg klas kol 8-10 then tggu lak klas kol 1... kol 3 kang ader breifing psl final project lak.. projek aku xjalan2 g... ape nk jadi la ngan aku nie... nape lah aku mls yang teramat sangat nie...
hari nie klu ikut kan result utk appeal yg aku wt hr tue dah klua.... tp bila g tanye kata hari rabu lak... xpe lah.. hari pape pun jnji aku lepas untuk amik paper tue.. klu xlepas mati lah aku.. kene exstand sem... mls tom la... bukan banyak kedit pun aku nk exstand.. xkan la aku nk exstand untuk 6 kreadit hour jek... bosan kot... penin palo aku memikir kan psl study nie.. tapi tulah.. dengki ngan kawan2 nye psl aku gagah kan diri gak utk aku abis kn sisa2 terakhir aku kt sini...
mggu 1st men bola... aku rindu gilos ngan dak2 aku.. dak2 volley aku lah... tiap petang aku mesti turun maen ngan dorang. mn bleh aku tinggal tean aku yang aku bw nie.. tahun nie sukan uniKL maen kt sini.. kami jadi tuan rumah.. so impian aku untuk mengekalkan kejuaran dan sekali gus menyimpan piala pusingan kt sini. hadiah untuk sir razak coach aku yang sempoi... hahahah luv u la sir.... illa, khai, faezah, na, indra, n aku.... aku nk kene cari g sorang utk gnti tmpat izza... harap2 ader g player yg bleh maen mcm izza... jenuh nk mencari player baru... klu dpt yg bleh maen xpe... klu yg nk kene train dr awl mati aku... harap2 k.noe bleh jd pgganti...

Thursday, January 7, 2010

saat paling best bila berada di kampung....


benda yang akan aku lakukan bila aku balik kampung... g bukit bakar mandi air sungai... yang paling best tempat aku jumpa buah hati masa aku zaman memuda dulu... hahahhaha... kt sebelah nie aku lah tue... masih termenung. nak turun ke tak nak.. sejuk tue...masih menikmati keindahan alam sebelum aku masuk kedalam air yang sememang nye sejuk yang amat. klu nak try jom la balik umah aku. kepada sesape yang berminat, umah aku sentiasa terbuka kepada semua...


lihat lah ketengan air yang sejuk nie, mambawa ketenangan kepada sesiapa sahaja yang nerada didalam nye. kesejukan yang menyegarkan setiap badan yang berendam dengan nya. tapi perlu dipastikan anda tidak lah lama sangat tidak berjumpa dengan air. takut lak nanti mati lak hidupan air yang ada bersamanya.....dah pupus lak hidupan terssebut. kawasan agak luas, biasa nye ader kem pada setiap hujung minggu kecuali pada musim tengkujuh.... bleh gak nak buat time tue, tapi takut nanti ader yang terperangkap macam dulu bila ader sekumpulan pelajar yang konon nye nak berkhemah. tapi xbleh nak kluar sebab air sungai naik.. hahahaha tue lah tak dengar orang tua cakap.

yang nie lak adalah sepupu2 aku yang akan aku bawa kemana
saja aku pergi...but bila aku balik ostel xder lah aku bawa dorang nie. yang baju pink tue masitah n yang blakang tue adik die bazil. dorang nie dah mcm adik2 aku dah. nak2 yang blakang tue, manje beno ngan aku. dari dulu smpai skang, dengan aku mesti dengar kata. klu ngan mak die... macam2 alasan die bagi... ade je alasan die... sitah dah abis blaja dah skang die keje kt taska mne tah... tp area kota baru la... yang bazil lak baru masuk darjah 6. ape nk jadi la ngan budak nie. harap2 die dapat keputusan yang bagus dari adik bradik die yang lain.. dapat result bagus, minta je ape yang ko nak.. itu janji aku... pening gak aku nak piki nie... hahahahaha air tue bukan dalam mn pun, sje mengada nak nek pelampung... klu sitah tue yang duduk... pelampung pun tenggelam... sbb dah try aku dah try dulu dah...hahahahha


ni lah kegemaran aku bila aku dah jumpa sungai. duduk kat celah batu yang air nye deras skit. dan aku akan baring... menenangkan jiwa aku bila aku dalam kekusutan. beginilah cara nye untuk aku menguraikan sedikit kekusutan yang membelenggu fikiran. mencari ketenangan dengan kekuasaan tuhan yang maha berkuasa. best dok mcm nie... so nie lah die keje aku bila aku balik kampung.. aku akan keluar mencari air terjun, anak2 sungai yang memang best untuk mandi.. sambil melinhat keindahan alam...







Wednesday, January 6, 2010

air mata aku...


saat ku tutup mataku
hanya kau yg ku pikirkan
ku coba melupakanmu
namun kau tetap di hati
aku merindukanmu
Tuhan tolonglah
ku tak sanggup mengakhiri cintaku


katakan padaku
bagaimana ku melupakanmu
terluka tanpa cintamu
dan ku tak sanggup menghapus air mata

semua yg ku lakukan
selalu mengingatimu
karna satu yg tersisa
tak bisa berpaling darimu

merindukanmu
Tuhan tolonglah
aku tak sanggup mengakhiri cintaku

Saturday, January 2, 2010

KENAPA.......



Ketika
Hati terluka
Kau hadir dengan cinta
Berikan rasa

Ketika
Ku tak perduli
Kasih yang telah kau beri
Selama ini

Saat dirimu tiada lagi di sisiku
Mengapa hatiku rindu...

Kini ku mengerti
Hanya dirimu yang mampu membuatku tetap bertahan
Kini kusadari
Sesungguhnya hatiku memilihmu jadi cintaku

Dan kini terbuka mataku
Saat kehilanganmu...

Selalu
Hanya dirimu
Yang mengisi hatiku
Dengan cintamu

Dan selalu
Ku tak perduli
Kasih yang telah kau beri
Selama ini

Saat dirimu tiada lagi di sisiku
mengapa hatiku rindu...

Kini ku mengerti
Hanya dirimu yang mampu membuatku tetap bertahan
Kini kusadari
Sesungguhnya hatiku memilihmu jadi cintaku

Kini ku mengerti
Hanya dirimu yang mampu membuatku tetap bertahan
Kini kusadari
Sesungguhnya hatiku memilihmu jadi cintaku

Dan kini terbuka mataku
Saat kehilanganmu...

Friday, January 1, 2010

perkenalan pertama-2

petang esok nye aku dpt surat yang menyatakan die memang nak berkenalan dengan aku. siap dengan gambar lagi. semua tue membuatkan aku tak dapat tidor dengan lena. buat beberapa hari kami saling bertukar surat dan bertukar pandang. mata hanya mampu memandang. mulut terkunci rapat tidak ingin meluahkan ape yang dirasa. setiap pergerakan di perhatikan. segala di luahkan di atas sekeping kertas.

setahun kami hanya bercakap melalui kertas. di tingkatan 2 aku mula bergiat aktif semula dengan sukan bola tampar yang memang menjadi permainan paling aku gemari. untuk meneruskan minat aku, aku terpaksa berkorban. terpaksa keluar seawal 8 pagi untuk latihan di sekolah lain dan petang masuk sesi persekolahan di sekolah aku.

2 minggu ia menjadi rutin aku setiap hari. satu pagi, aku melihat kelibat seseorang yang memang aku kenal. tapi aku tak berani nk tegur budak tue. die baru nak belajar main volleyball. memula aku gelakkan budak tue sebab memang die kene buli dan maki dengan teruk oleh abang2 senior. bila aku perhatikan balik, sah die lah orang nye khairul azhar. kesian lak aku tengaok die.. teruk die kene buli. tak sampai hati aku tengok die mcm tue. masa rehat, aku bg tau ustaz (coach yg train aku) yang aku nak ajar die cara main. aku ajar die cara nak 'dig' bola. dalam hati aku memang aku suke sangat lah. time tue je aku bleh nak cakap ngan die. lepas tue mula lah kami membisu. berminggu juga lah baru kami mula berbual. setahun lebih dengan hanya menggunakan kertas dan kini kami mula berbual mesra.

aku tanye die kenapa die joint team tue. jawapan die "saya suke tengok awak mai. dan dengan cara nie saje saya nak dekat dengan awak". serius betul mamat nie detik hati aku yang jahat. tapi itu lah kenyataan nye. dari sehari ke hari yang berikut nye kami makin rapat dan banyak lah gosip2 yang aku dengar lepas tue. di sekolah die lah. bila aku masuk kelas aku memang tak der gosip la yang aku dengar. sebab nye aku ngan die memang tak satu sekolah tapi nek bas sekolah yang sama.

kawan-kawan yang lain semua nye sporting jek. ader je peluang yang dorang bagi kat aku untuk memanja ngan die. bila ingat balik memang kelaka saat tue. tapi satu je yang aku diam kan dengan die. aku makan hati je. sikit pun aku xbagi tau die. sikap die yang suka serkap jarang dan cemburu tak menentu. kekadang aku rasa mcm aku lak yang jadi laki die jadi perempuan. tapi aku diam kan je.. setiap tuduhan yang die cakap aku iye kan sahaja. aku malas nak bertekak. hujung tahun 1996, aku dapat offer untuk mewakili negeri kelantan bawah 15 tahun. aku terima offer tue dan aku masuk team kelantan. dia kecewa sebab tak dapat. lagi pun die budak baru lagi.

dalam masa 3 minggu aku training, ader 3 4 kali die datang tengok. die datang ngan ustaz. tapi memang tak bercakap ape.. ader saje yang x kene di mata die. itu xboleh ini xboleh. last2 aku buat bodoh jek. biar je die balik mcm tue jek... geram di hati tak tertangung..

gaduh lagi ke lepas nie.... tungguuuuu sbb aku xder idea dah mcm mn nak smbung lak kesahh aku ngan eYo(khairul azhar) nie...

perkenalan pertama

1 jan 1995.
Mula melangkah ke sekolah menengah. hari pertama memulakan sesi persekolahan di tingkatan 1. Rasa takut, gelabah mula menguasai diri. sesi persekolahan pada waktu petang. berkumpul di kantin sekolah untuk menunggu pembahagian klas mengikut result upsr. Debaran semakin menjadi-jadi. sentiasa berdoa agar dapat bersama dengan kawan-kawan yang lain. "haryati maasom" terdengar nama ku di panggil. tersentap jantung ku bila nama di panggil. sedangkan rakan2 yang lain masih di kerusi. terpaksa ku gagah kan diri untuk melangkah mengikut teman2 baru yang sekelas dengan ku... kelas ke2 pandai... tapi aku xder lah pandai mana pun. 1A2 sekolah menengah hamzah machang. kelas yang akan aku lalui selama setahun bersama teman-teman baru. 6pm mula bratur di luar klas untuk balik.. masa yang paling menyeronokkan dapat naik bas sekolah untuk balik rumah.

seperti hari2 yang sebelum nye 1230pm naik bus untuk kesekolah dan balik 6pm. mata ku terpandang dengan seorang budak lelaki yang tidak sama sekolah ngan aku. memula aku abaikan jelah.. mungkin silap kot mata aku nie.. sebab aku memang suke memandang ke merata tempat..
esok nye, time balik sekolah sewaktu nk tggu bas tue melintas kt depan aku nie, sebelum aku melintas jalan. ader plak budak yang kurang hajar rok baling batu kt aku.. sekali kene kt kepala aku lk tue... sakit bukan main lagi... tapi aku abai kan je lah.... hahahaha.. begitu lah dengan hari2 yang berikutnye...ader saje benda yang nak dibaling kn.. dalam pada ms yang sama aku mencari gak sapekah gerangan budak yang nakal tue..

bila di perhatikan dak yg sama jek yg duduk di tmpat duduk paling blakang dan memang die lh yang selalu perhatikan aku. wow.. macam x pecaya la plak. tapi itu lah kenyataan. tapi hati aku tetap panas sebab ape yg die baling tue menyakit kan kepala aku... entah mcm mn tah aku termaki die lak... esok nye bukan batu yang di baling tapi bunga lak yang di tabur.. dah jadi mcm citer industan la plak.. hahahaha...

segela benda yang aku alami aku ceritakan pada teman baik aku, wani. dia memang cukup hangin dengan budak tue. macam nasihat die bagi kat aku. smpai lah yang terbaru aku kata budak tue tabur bunga.. tekedu kawan aku tue. seperti biasa die masih di tempat yang sama. aku hanya mampu tersenyum bila terpandang die. bila mata bertentang mata.. hahahaha.. hati mula terusik, jantung berdegup kencang. fuuuhhhh bepeluh aku di buat nye. seperti biasa, mesti ader benda yang menyinggah di kelapa ku, tapi petang tue kertas saje yang di buang.. aku biarkan je lah benda tue kat situ...

malam nye aku ter fikir, kenape kertas yang di baling.. huhuhuhuhuhu... esok nye semasa menunggu bas sekolah, aku ketempat kejdian untuk mengutip kembali kertas tersebut. dan alang kah terkejut nye aku bila membaca tulisan yang ada di situ. "boleh saya berkenalan dengan awak" ikhlas khairul azhar. hati mula berbunga-bunga. tengah aku tersenyum2 bas aku sudah sampai. aku mencari die dalam bas tapi xnampak pulak di mana die. mungkin keadaan bas yang sesak menyebab kan die terlindung.

sampai di sekolah macam biasa aku akan menceritakan semua nye pada wani. die bagi tau aku yang die nak balas surat tue. aku ikut kan saja walau hati aku mengatakan tidak. petang lepas abis sekolah wani bagi kat aku ape yang die tulis untuk aku bg pada budak tue.. aku baca isi nye. mcm2 benda die tulis... termasuk lah memaki dak tue.. bila baca balik, aku kesian lak nak bagi kat die. jadi, aku mengambil keputusan untuk menyimpan saje ape yang di tulis tue. sebenar nye ms dalam klas tadi aku dah tulis siap2 dah... hahahaha seronok tol hati aku... bila tiba masa nye, aku bagi benda tue kat die dengan cara yang sm... membaling kembali kertas tersebut kt die...
huhuhuhuhu.... sekali terkedu bie bila aku wt mcm tue...
hahaah

petang esok nye, cube teka ape yang aku dapat?